SPOŻYWANIE POSIŁKÓW W ŻŁOBKU
Spożywanie posiłków należy co codziennych rytuałów żłobkowych podobnie jak spanie oraz przewijanie. Nie zawsze jedzenie wspólnych posiłków z maluchami i małymi dziećmi odbywa się w sposób bezproblemowy. Dlatego też właściwe przygotowanie wyposażenia (naczynia, sztućce, śliniaczki) gwarantują pozytywne przeżycia dla wszystkich.
Małe dzieci mają w zwyczaju chwytać rączkami jedzenie i sprawdzać konsystencję. Pomimo to na stoliku zawsze powinny znajdować się sztućce. Od 18. miesiąca życia większość dzieci chce już jeść samodzielnie – odpowiednia ilość śliniaczków oraz chusteczek zapewni doskonałe wsparcie w tym ważnym doświadczeniu. Zmywalne nakładki i maty na stół ułatwią opiekunom pracę.
Młodszym dzieciom należy poświęcić na posiłek więcej czasu niż starszakom.
Wskazane są regularne konsultacje z rodzicami na temat diety dziecka, zwłaszcza w przypadków alergii pokarmowych czy nietolerancji. W takim przypadku warto poczynić szczegółowe obserwacje oraz prowadzić stosowne zapiski.
Należy zaopatrzyć się w urządzenie do podgrzewanie butelek oraz sterylizator naczyń.
ŻYWIENIE GRUP MIESZANYCH W ŻŁOBKU
W zależności od wieku dzieci mają różne nawyki oraz wytyczne dotyczące jadłospisu. W grupie mogą być dzieci ‘’butelkowe’’ do 9 miesięcy, dzieci 6-12 miesięcy oraz te w wieku 1,5-3 lat.
Zadaniem opiekunów jest zaspokojenie potrzeb z uwzględnieniem wymagań poszczególnych grup wiekowych.
Przy jedzeniu powinny obowiązywać konkretne rytuały oraz reguły, dla orientacji oraz bezpieczeństwa. Przy spożywaniu posiłków warto zadbać o przyjemną, spokojną i przyjazną atmosferę. Aby poświęcić więcej czasu młodszym maluchom, starsze dzieci mogą w tym czasie przejść do innej grupy.
Szczególnie ważne dla dzieci żłobkowych jest, aby mieć przy jedzeniu wzorzec dorosłego, dlatego też opiekun powinien zawsze uczestniczyć w tym rytuale.
Co może się przydać przy spożywaniu posiłków?
Więcej artykułów w sklepie on-line www.wehrfritz.pl